ENVÄN.nu - Din kristna vän

Jourtelefon 0700 - 43 49 49 - Öppet dygnet runt

Någon man kan lita på

Ibland när man ska ut och resa som vill man vara ordentligt utrustad. Väskan kan bli tyngre och mer välfylld än vad man behöver och orkar bära. Man vet ju aldrig vad som kommer att hända. Det gäller att vara förberedd för alla tänkbara situationer. Packningen behöver täcka in även det som inte inplanerat.

Förr eller senare i livet händer det oföreredda. Förr eller senare i livet möter vi något som vi INTE är redo att möta, står vi inför något där vi inser att vi trots alla förberedelser och all packning INTE räcker till själva. Vi klarar INTE av det på egen hand, vår egen packning kommer till korta. Och om vi INTE möter det i livet, så möts vi av det när livet tar slut.

Texten om den goda herden beskriver en herde som stnnar hos fåren, alltid. Som slås för fåren, ja som till och med ger sitt liv för fåren. Herden beskrivs som någon som går att lita på. Herden är fårens garant för livet. Herden sviker INTE, han lovar fåren att ta hand om dem.

Texten talar också om för oss att Gud är som den där herden. Men texten säger också något mer. Den talar om för oss att fåren behöver en sådan herde, för fåren saknar någonting. De saknar förmågan att själva reda ut de situationer som de kommer att så inför. De saknar förmågan att övervinna fienden och försvara sig mot vargen. Hur gärna de än skulle vilja klara av det på egen hand kommer fåren alltid att komma till korta i mötet med vargen. Deras utrustning och deras packning kan aldrig vara tillräcklig i det mötet. Föra att undvika död och för att få liv behöver de en herde.

Det är obekvämt att upptäcka att man INTE räcker till. Särskilt när man upptäcker det inför andra. Det är jobbigt att inse att vad som skulle behövas just nu, faktiskt INTE finns i min så välutrustade packning. Trots alla mina förberedelsr och ansträngningar så kommer jag INTE att klara av det jag står inför. Det är jobbigt att vara ett får. Det är jobbigt att inse att jag behöver en herde.

Gud är som den där herden. Det som bär vår tro är Gud själv och den han är. Ju längre man lever ju mer inser man att sin egen packning kommer att komma till korta.

Vi kommer att behöva be om hjälp, vi kommer att stå inför sådan som vi INTE klarar av, förr eller senare. Att vara kristen innebär att lita på att Gud har lovat att finnas där i det stunderna. Gud har lovat att vara trogen, precis som herden var trogen. Han lovar att precis som herden leda oss rätt. men framförallt har Gud precis som herden gett sitt liv för vår skull. För hur gärna vi än vill det kan vi aldrig själva utrusta oss för att övervinna döden. Att packa rätt för att möta livets med- och motgångar kan många av oss klara av. Men i mötet med döden kommer vår packning till korta. Då är vi alla får.

Med då kommer den naturliga följdfrångan vi måste ställa oss. Behöver alla en herde ? Behöver vi en Gud med dessa egenskaper ? Vad gör det om vi mötet livet lite illa utrustade, om packningen INTE räcker till ? Det finna ju så många runt om kring med välfyllda väskor så någonstans kan vi säkert hitta det vi behöver. Våra familjer och vänner, vår karriär, våra pengar och vår intelligens, visst kan vi ta oss långt med hjälp av detta. Men förr eller senare tar livet slut, vi står vid vägs ände. Då hjälper det INTE vad vare sig jag själv eller de omkring mig har med sig i packningen. Relationer, pengar, intelligens, inget av detta kan byta ut döden för mig mot livet. Vid vägs ände finns det ingenting jag själv kan göra, här kommer jag att komma till korta.

Det är jobbigt att inse att vi kommer till korta. Det är jobbigt att inse att vi får som behöver en herde. Men det är ännu jobbare att aldrig inse det.

"Och jag ger mitt liv för fåren." Sådan är herden. Sådan är Gud. Tänk att få vara ett får till en sådan herde. Det är en god herde en sådan som vi behöver.

 

 

16 apr 2013

Comments powered by Disqus
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)